Pod Spišským hradom vznikne krajinné dielo z cyklu Rytmus života

19.05.2008 Levoča

Spišské Podhradie 19. mája (TASR) - Pod Spišským hradom položili dnes prvý kameň krajinného umeleckého geoglyfu z cyklu Rytmus života austrálskeho sochára Andrewa Rogersa.
Motívom diela s rozmermi 100 krát 100 m bude kôň z keltskej mince spišského typu, ktorú našli počas archeologických prác na Spišskom hrade. Realizácia geoglyfu má trvať dva týždne a umelcovi budú výdatne pomáhať miestni občania.
Andrew Rogers žijúci v Melbourne prišiel v roku 1996 s nápadom vytvoriť celosvetový dvanásťdielny sochársky cyklus Rytmus života. Ide o krajinné sochy väčších rozmerov vytvorené z kameňa, ktoré predstavujú miestny dávnoveký symbol. Sú zamyslením sa nad minulosťou a výzvou, odkazom pre budúcnosť. Majú tiež environmentálny podtón. Do realizácie projektu pod záštitou UNESCO sú zainteresovaní aj miestni ľudia.
Prvé dielo s rozmermi 29 krát 24 metrov Rogers realizoval v roku 1999 v Izraeli, posledné v septembri minulého roka v Indii. Doposiaľ vytvoril osem častí cyklu. Okrem Izraela a Indie aj v Chile, Austrálii, Islande, Číne a Sri Lanke. V súčasnosti ide o najväčší sochársky projekt na svete.
Umelca očarili na Slovensku najmä Tatry a Spiš, a tak zaradil región do svojho projektu. Ďalší geoglyf s námetom kamzíka by mal pribudnúť vo Vysokých Tatrách.
 

Vyberte región